Burn-out

Iemand die last heeft van een burn-out heeft vaak jarenlang veel stress gehad. Meestal zijn de spanningen werkgerelateerd naar ook kunnen er spanningen thuis zijn. Personen die een burn-out hebben zijn zo erg opgebrand dat rust alleen meestal niet genoeg is om te herstellen. Een burn-out ontstaat niet ineens, vaak groeit deze geleidelijk. Voortekenen worden vaak niet opgemerkt totdat een persoon merkt dat hij uitgeput is en niks meer kan. Een burn-out komt in Nederland steeds meer voor omdat de werkdruk en prestatiedruk steeds meer toeneemt. Ongeveer 10% van de werkende krijgt te maken met een burn-out.

Autisme

Mensen met autisme maken moeilijk contact met andere mensen. Autisme gaat vaak samen met een verstandelijke handicap. De meeste mensen denken bij autisme aan een persoon die leeft in zijn eigen wereldje. Autisme uit zich bij iedere patiënt weer anders. De volgende kenmerken hebben de meeste mensen met autisme met elkaar gemeen:

  • niet kunnen inleven in andere mensen;
  • veranderingen moeilijk kunnen accepteren;
  • geen 'normale' taal gebruiken;
  • emoties en gebaren (non-verbale communicatie) niet begrijpen;
  • vaste patronen volgen;
  • weinig tot geen interesse hebben in andere en de rest van de wereld.

Autisme komt veel meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Een kinderarts, psycholoog of psychiater kan onderzoeken of iemand autisme heeft.

Zelfmoord gedachten

Personen die kampen met zelfmoordgedachten zien voor hun problemen geen andere uitweg dan zelfmoord. Vaak willen mensen met zelfmoordgedachte helemaal niet dood maar ontspannen aan hun problemen. Iemand die met zelfmoordgedachten rondloopt kan deze vaak alleen niet oplossen. De belangrijkste stap is om met iemand te praten. Dit kunnen vrienden en familie zijn. Er zijn ook diverse telefonisch hulplijnen voor mensen met zelfmoordgedachtes. Uiteindelijk zal gespecialiseerde hulp nodig zijn om de probleemsituatie aan te pakken. Een dokter of iemand van de GGZ kan u altijd bijstaan.