Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof

Vanaf het moment dat u ouder bent is uw leven flink veranderd. U moet nu niet alleen voor uzelf zorgen maar ook voor uw zoontje of dochtertje. Vrouwen kunnen nog even genieten van de kraamtijd tijdens het zwangerschapsverlof. Als deze periode voorbij is moet u weer aan het werk en dit kan u tegen vallen. Het kan zijn dat u moeilijk een oppas kan vinden op de tijden dat u moet werken. Omdat de overheid mensen wil stimuleren om kinderen te krijgen en toch ook door te werken is er ouderschapsverlof mogelijk.

Ouderschapsverlof aanvragen

Deze wettelijke regeling is bedoeld om ouders de mogelijkheid te bieden om tijdelijk minder te gaan werken. De tijd dat u minder werkt kunt u gebruiken om voor uw kind te zorgen. U kunt ook ouderschapsverlof opnemen om op vakantie te gaan bijvoorbeeld. U kunt ouderschapsverlof aanvragen tot de leeftijd van 8 jaar. Het kind moet ingeschreven staan op het zelfde adres als de ouder en u moet het kind duurzaam verzorgen. U kunt ook ouderschapsverlof aanvragen voor geadopteerde kinderen, stiefkinderen en pleegkinderen. U heeft recht op 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Wanneer u 40 uur werkt per week heeft u recht op 1040 uur. U mag niet ontslagen worden omdat u ouderschapsverlof opneemt. Meer informatie over het aanvragen en de financiële gevolgen van het ouderschapsverlof kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.

Ouderschapsverlof vader

De tijd dat alleen vrouwen voor kinderen zorgen is allang verleden tijd. Ook als vader kunt u voor de kinderen zorgen en dus ouderschapsverlof aanvragen.

Terug naar overzicht
Contact