Zelfstandig wonen ouderen

Zelfstandig wonen

De overheid wil graag dat ouderen steeds langer thuis wonen. Omdat er steeds meer vergrijzing is in Nederland en de zorg steeds duurder wordt is dit de oplossing die de overheid heeft bedacht. Veel ouderen wonen in een woning die voor gezinnen is bedoeld. Wanneer ouderen minder vitaal zijn kunnen zij vaak moeilijk nog het huishouden doen en soms ook niet meer voor zichzelf zorgen. Wanner u in deze situatie zit komt u vaak in aanmerking voor thuiszorg en aanpassingen in en om uw huis.

Langer thuis wonen

Langer zelfstandig wonen lukt voor de meeste ouderen alleen wanneer zij ook een beroep kunnen doen op mantelzorgers. Mantelzorgers zijn vaak familieleden, vrienden en buren. Deze mensen nemen taken over en doen bijvoorbeeld de boodschappen voor u. Mocht u echt niet meer langer thuis kunnen wonen dan kunt u dit aangeven bij uw gemeente. De gemeente speelt dus een belangrijke rol bij het zelfstandig wonen bij ouderen. De gemeente kan u adviseren en informeren over de mogelijkheden van aanpassingen en persoonlijke verzorging. De gemeente kan ondersteuning bieden met behulp van de Wmo wet.

Zelfstandig wonen ouderen

Wanneer u nog alles goed kunt is het prima om geen hulp te vragen aan familie en vrienden. Zodra u merkt dat het allemaal moeilijker gaat moet u dit zo snel mogelijk aangeven. Uw familie en vrienden kunnen u dan helpen. Mocht u geen beroep kunnen doen op mantelzorgers of meer hulp nodig hebben neem dan ook contact op met de gemeente. U kunt het beste zo snel mogelijk contact opnemen met uw gemeente zodat u ook spoedig geholpen wordt en de situatie niet onhoudbaar wordt.


 

Terug naar overzicht
Contact