In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Hiermee kunnen medische kosten worden opgevangen, zodat deze niet (helemaal) betaald hoeven worden door de patiënt. Dit zou namelijk torenhoge rekeningen tot gevolg hebben. Wellicht kent u de verhalen uit Amerika, waar de rekening voor een gebroken been gemakkelijk in de tienduizenden euro's kan lopen. Maar hoe werkt een zorgverzekering precies en wat zijn de verschillen tussen de verschillende zorgverzekeringen?
Zoals we al vertelden, is een zorgverzekering verplicht voor iedere inwoner van Nederland. Dit gaat overigens alleen over de basisverzekering. Hierin is de basiszorg gedekt, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, een ziekenhuis bezoek of een noodzakelijke operatie. Het is echter ook mogelijk om uzelf aanvullend te verzekeren. Dit betekent dat u maandelijks extra premie betaalt zodat u voor extra zorg verzekerd bent. Zaken die bijvoorbeeld in de aanvullende verzekering zitten, zijn fysiotherapie en tandarts. Verder zijn er ook zeer specialistische vormen van zorg die door sommige verzekeraars worden vergoed, bijvoorbeeld acupunctuur en behandelingen bij een gewichtsconsulent.
Ieder mens is anders en ieder mens behoeft andere zorg. Daarom is het verstandig om verzekeringen te vergelijken en zo de perfecte mix te vinden die ideaal is in uw eigen persoonlijke situatie. Er zijn speciale websites waarop u alle denkbare zorgverzekeringen kunt vergelijken, zodat u in een handomdraai de meest optimale verzekering kunt afsluiten. Enkele tips voor het kiezen van de beste zorgverzekering:
Over het algemeen kunt u éénmaal per jaar een verzekering en aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het is dus belangrijk om een juiste keuze te maken. Er zijn echter enkele zorgverzekeringen waarbij u bepaalde modules gedurende het jaar aan kunt zetten. Wanneer u bijvoorbeeld tandarts of buitenlandzorg nodig gaat hebben, dan kunt u deze module gedurende het jaar aanzetten.
In de afgelopen jaren is het eigen risico alsmaar gestegen. Waar men vroeger de keuze had om een eigen risico van 0 euro te pakken, is het nu verplicht om de eerste €385,- van uw zorgkosten zelf te betalen. Dit klopt echter niet helemaal: het eigen risico is alléén van toepassing op zorg uit de basisverzekering. Aanvullend verzekerde zorg valt dus buiten het eigen risico. Daarnaast valt een bezoek aan de huisarts bijvoorbeeld ook buiten het eigen risico, terwijl het wel in de basisverzekering zit. De reden hiervoor is dat mensen een bezoek aan de huisarts wellicht zouden uitstellen omdat ze het niet kunnen betalen. Dat risico wil men niet lopen. Daarom is een bezoek aan de huisarts in principe altijd "gratis".
Terug naar overzicht